# Neurodevelopmental Disorders and ICD-11



#### Friday 6 May 2022 9.30am-4.30pm

Time	Session
9.30am-1.05pm	Morning Session:
	Chaired by Dr Peter Carpenter
	Chair, RCPsych Neurodevelopmental Psychiatry Special Interest Group
	Honorary Consultant Psychiatrist, Avon and Wiltshire Partnership Mental Health
	NHS Trust
9.30-9.40am	Introduction to the day
(10 mins)	Dr Peter Carpenter
	Chair, RCPsych Neurodevelopmental Psychiatry Special Interest Group
	Honorary Consultant Psychiatrist, Avon and Wiltshire Partnership Mental Health NHS Trust
9.40-9.50am	Brief Introduction to ICD-11
(10 mins)	Professor Geoff Reed
	Professor of Medical Psychology, Columbia University Global Mental Health Programs
9.50-10.10am	Broad overview of NDD/Neurodiversity
(20mins)	Professor Raja Mukherjee
	Finance Officer, RCPsych Neurodevelopmental Special Interest Group
	Consultant Psychiatrist, Surrey and Borders Partnership NHS Foundation Trust
10.10-10.20am	10-minute pause
(10 mins)	
10.20-11.00am	ASD and ICD-11
(40mins)	Professor David Skuse
	Professor of Behavioural and Brain Sciences, Great Ormond Street Institute of Child Health, University College London
	Honorary Consultant, Great Ormond Street Hospital for Children
11.00-11.30am	ADHD: From Kraepelin to ICD-11
(30 mins)	Dr Ulrich Muller-Sedgwick
	Academic Secretary, RCPsych Neurodevelopmental Special Interest Group
	Adult Neurodevelopmental services, Government of Jersey and Department of Psychiatry, University of Cambridge
11 70 11 550	
11.30-11.55am (25 mins)	Morning Break

## Neurodevelopmental Disorders and ICD-11



### Friday 6 May 2022 9.30am-4.30pm

11.55am-12.25pm	Tourette syndrome and other tic disorders
(30 mins)	Dr Andrea Cavanna
	Senior Lecturer in Neuropsychiatry and Consultant in Behavioural Neurology at the Department of Neuropsychiatry, Birmingham and Solihull Mental Health NHS Foundation Trust
	Part-time Deputy Director of the Clinical Neuropsychiatry MSc/PGDip/PGCert
12.25-1.05pm	Speech and Language Disorders in ICD-11 and beyond
(40 mins)	Professor Dorothy Bishop
	Professor of Developmental Neuropsychology, University of Oxford
1.05-1.50pm	Lunch
(45 mins)	
1.50-4.30pm	Afternoon Session:
	Chaired by Dr Anupama Iyer
	Executive Committee, RCPsych Faculty of Intellectual Disability Psychiatry
	Consultant Psychiatrist, Child and Adolescent and Learning Disabilities
<b>1.50-2.20pm</b> (30 mins)	The ICD-11 and Disorders of Intellectual Development: Emerging from "Shadowland"
	Dr Sherva Elizabeth Cooray
	Chair, ICD11/DID Working Group
	Faculty of Psychiatry of Intellectual Disability
2.20-2.50pm	Neurodevelopmental Disorders and Personality Disorder
(30 mins)	Professor Peter Tyrer
	Emeritus Professor in Community Psychiatry, Imperial College
2.50-3.20pm	Afternoon Break
(30 mins)	
3.20-3.50pm	Overview/Conclusions
(30 mins)	Professor Geoff Reed
	Professor of Medical Psychology, Columbia University Global Mental Health Programs

## Neurodevelopmental Disorders and ICD-11



### Friday 6 May 2022 9.30am-4.30pm

3.50-4.30pm	Panel Discussion of submitted and live questions
(40 minutes)	Chair: Professor Regi Alexander
	Associate Dean for Advanced Learning and Conferences, RCPsych
	Visiting Professor, University of Hertfordshire Consultant, Hertfordshire Partnership University NHS Foundation Trust
	Panellists:
	Professor Dorothy Bishop
	Dr Peter Carpenter
	Dr Sherva Cooray
	Dr Anupama Iyer
	Professor Raja Mukherjee
	Professor Geoff Reed
	Dr Ulrich Muller-Sedgwick
	Professor David Skuse
	Professor Peter Tyrer
4.30pm	End